5 year anniversary!

5-årsjubileum!

För 5 år sen satt jag hemma, i min lilla kontorshörna, redo att publicera mitt första symönster. Själva mönstret var färdigt, hemsidan var klar, företaget registrerat, och jag tror jag hade kring 100 följare på min Instagramsida.

Generellt sett har jag en guldfisks minne men jag minns faktiskt att jag hade 4 ordrar den allra första dagen (27:e maj 2017). Och det var en galet fin sak att se, att folk kom in på min hemsida, för att köpa ett symönster som jag skapat

Bild från maj 2017. Min man och jag firade det första mönstersläppet.

Jag hade aldrig planerat, eller ens önskat, att bli entreprenör eller egenföretagare. Jag tyckte om tryggheten i att vara anställd någonstans. Jag hade studerat i 5 år på Göteborgs Universitet och hade en kandidatexamen i Internationella Relationer, och en Masterexamen i Mänskliga Rättigheter. 

Efter mina studier fick jag jobb på Volvo Cars - jag hade gjort praktik där inom Corporate Social Responsibility (CSR). Så jag tog ett jobb som Process Manager med förhoppningen om att komma tillbaka till CSR.

Men ett år senare fick min man och jag vår första dotter (2013) och flyttade till en mindre stad, Jönköping. Jag jobbade också en tid med hållbarhetsfrågor på Husqvarna (som gör gräsklippare bl.a.) tills vi fick vår andra dotter (2015). 

Nånstans här avvek jag från mina ursprungliga planer :) Jag var mammaledig i 2 år med barnen, lite längre än jag egentligen hade velat/orkat. Jag letade efter jobb under denna tid men det var svårt att hitta jobb inom mitt område (hållbarhet, CSR, mänskliga rättigheter) i en småstad.

En dag sa min man, "varför letar du ens efter jobb? Du kan ju göra vad du vill, starta ett eget företag". Jag skrattade nog bara åt honom i början, men till slut slog tanken rot. För jag hade fått en idé. Jag hade kommit på en grej som jag kunde göra, något jag kunde göra bättre än andra. 

Okej, 'Jante' får stå åt sidan nu ;) Ibland får man vara lite kaxig.  

Jag älskade ju att sy. Det var min främsta hobby sedan jag fick barn. Så fort de sov på dagen eller natten så satt jag och sydde, sydde, sydde... Jag sydde kläder till dem, deras gosedjur och mig, filtar, osv.

Jag vet att kreativiteten hjälpte mig otroligt mycket genom de tuffa tiderna när barnen var små, ni vet när de vaknar 5-10 gånger per natt osv.... På engelska säger man ju lite fyndigt "Sewing mends the soul". Och precis så var det för mig, sömnaden var som terapi. Dels hade jag roligt när jag sydde, men jag älskade också känslan att jag skapat något, "JAG GJODE DEN DÄR MÖSSAN!", stort som litet, jag var stolt över vad jag kunde skapa med mina händer, och hade bara så galet roligt med att skapa med tyger.

Men när jag började sy var det verkligen en tuff uppförsbacke. Det var verkligen inte lätt att lyckas med mina syprojekt, att skapa något som faktiskt kunde användas... det var innan jag insåg att jag kunde använda symönster. Men även när jag väl börjat köpa mönster, så förstod jag dem inte! Sybeskrivningarna var så kortfattade och fulla av terminologi jag inte förstod. Jag kommer ihåg att jag en gång köpt ett jumpsuit-mönster från ett stort mönsterföretag. Jag skulle sy den till min dotter men tyvärr blev den aldrig klar. Jag fastnade nånstans och förstod inte hur jag skulle vidare i sömnaden. Frågade min mamma, min svärmor, ingen förstod.  

Jag kommer också ihåg att jag köpte mönstertidningar. Men när jag vecklade upp mönsterarket och såg kaoset... med ett tjugotal olika plagg i flera storlekar överlappade varandra på samma papper och alla linjer gick in i varandra. Alltså det tog mer energi än det gav. Det släckte kreativitet snarare än inspirerade.

På något sätt så slutade jag ändå inte sy. Jag märkte tids nog att det fanns bra resurser och symönster där ute och att med symönstrens vägledning kunde jag skapa kläder som jag och barnen faktiskt kunde använda. ÄLSKADE den känslan! Jag märkte också att med en riktigt bra sybeskrivning blev det mindre strul - och då blev såklart hela syprojektet mycket, mycket roligare.

Enligt mig fanns det inga riktigt bra symönster i Sverige vid den tiden. Jag hittade inga som jag tyckte hade 1) riktigt bra sybeskrivning, 2) grymt bra passform, och 3) var inspirerande och roliga att använda. Och jag har ju som sagt en kaxig sida som jag plockar fram ibland, så jag tänkte 'jag kan ju göra riktigt grymma symönster'.

Så då började jag med det ;)  

Jag tror inte jag kan ha sovit så hemskt mycket dessa månader... Jag gick en onlinekurs i mönsterkonstruktion, läste bloggar och böcker om mönsterkonstruktion, och parallellt började skapa mitt första mönster. Självklart behövs det så mycket mer än att bara skapa ett mönster. Jag skulle ju också behöva sälja det. Jag gjorde en hemsida, en Instagramsida och tänkte mycket på vad som skulle särskilja mina mönster från de andra som fanns.

Den 27:e maj 2017 öppnade jag webbshoppen och släppte jag det första mönstret, Olivia klänning & tunika. Jag är väldigt stolt över det och såklart glad att jag vågade. Dessa 5 år har varit så fina! Mest tack vare mina kunder. De ger så mycket tillbaka till mig, med meddelanden, kommentarer och support. Och jag menar, om ingen köpte mönstren hade jag ju inte kunnat fortsätta.

Bild från augusti 2017, jag med mina symönster på Sy- och Hantverksfestivalen där min första återförsäljare, Tygdrömmar, ställde ut. 

Vid tre tillfällen under dessa år har jag skickat ut en enkät till mina kunder och bl.a. frågat om kvalitén på mina mönster. Min senaste enkät skickades ut tillsammans med mitt nyhetsbrev för ett par veckor sen. 951(!) personer svarade.

När de fick frågan "Hur skulle du bedöma helhetsintrycket av kvalitén på mina mönster?" (1= mycket dåliga, 10= mycket bra), så var det genomsnittliga svaret 9,5. Helt fantastiskt ju! Jag blir såklart otroligt glad att mönstret uppskattas, och så tacksam för så fin feedback. 

Och precis som jag gjort tidigare frågade jag vad de tyckte jag kunde förbättra. Otroligt många svarar kort och gott, "ja, gör fler mönster". Haha! :) 

Vill du förresten läsa om HUR jag gör mönster? Hur processen ser ut. Jag skrev ett blogginlägg om det i vintras


HUR ÄR LIVET SOM EGENFÖRETAGARE?

När jag först startade företaget var det mest själva sömnaden och mönsterkonstruktionen jag gillade. Men jag märkte snart att själva företagandet är otroligt roligt med. Jag gillar att göra allt själv för då får jag göra så olika saker under en arbetsvecka; jobba med strategi, marknadsföring, ekonomi, hemsideutveckling osv... Jag får lära mig så mycket och jag får ju prioritera helt själv. 

Det är förstås krävande ibland. Till exempel om det blir strul med hemsidan, nya momsregler, ett komplicerat fel i ett mönster... då måste jag ju förstå mig på det och lära mig lösa det. Det finns inte alltid någon jag kan vända mig till. Men jag antar att jag uppskattar en viss mängd utmaning. Det vore ju tråkigt om allt var lätt jämt :)

Under dessa 5 år har jag:

  • haft många återförsäljare, men också valt att minska ner på återförsäljare (jag har faktiskt en bra hemsida själv och när kunden handlar direkt från mig behöver jag inte dela vinsten med en återförsäljare - däremot så uppskattar jag de återförsäljare som hjälper mig nå nya kunder).

  • haft en distributör men också valt att inte ha en (jag insåg att jag kunde marknadsföra och sälja mina mönster bättre än distributören).

  • packat och skickat mönstren själv - sedan haft en 3PL-tjänst (tredjepartslogistik) i ett år - och sedan gått tillbaka till att skicka själv igen. 3PL-tjänsten var proffsig och lokal till och med, men sparade mig inte så mycket tid som jag trott. Och jag gillade inte att släppa kontrollen.

  • jobbat hemifrån, och sedan skaffat kontor. Just nu är det lite 50/50. Jag har ett kontor där jag har alla mina Threads by Caroline-saker - men jag jobbar också hemma en hel del, när jag har datorjobb att göra, trivs nog bäst med det.

  • sålt endast symönster, men också provat diversifiera som det så fint heter och sålde sytillbehör (ej framgångsrikt).

  • Mina fösta symönster sålde jag först bara som PDF-mönster men efter bara ett par månader var det en svensk tygaffär som efterfrågade tryckta mönster så då började jag trycka dem. Valde ett skandinaviskt tryckeri som är Svanenmärkt. Pris var inte det viktigaste - kvalitet och hållbarhet var och fortfarande är. 

  • Mina första PDF-mönster hade bara en sybeskrivning och ett A4/letter-format, som man skriver ut själv hemma. 2018 började jag inkludera A0-filer (för storformatsskrivare). Och 2020 började jag med projektorfiler

  • översatt allting (både symönster och hela hemsidan) till Engelska eftersom jag älskar språk, haha. Men såklart hjälper det mig också att nå sömnadsintresserade utanför Sverige med. Eftersom jag har många kunder i Nederländerna och Belgien med har jag i år börjat anlita en översättare som översätter symönster till holländska. 

  • kämpat med "work/life balance". Det har ibland varit, och kommer säkert fortsätta att vara, en utmaning att prioritera min tid mellan allt jag älskar i livet: familjen, kreativitet/jobb, vänner och andra hobbies. Ja, och mig själv :) 

Så hursomhelst, det är en resa. Som egenföretagare känner jag att jag inte kan slappna av direkt och bara köra på i samma hjulspår. Jag behöver, och vill, utveckla och förbättra. Och så är jag ju så tacksam för mina kunder så även för deras skull vill jag fortsätta förbättra Threads by Caroline :) 

Jag är tacksam för dessa 5 år och hoppas det blir många fler! 

Jag älskar att vara kreativ. Det är kul och så bra för mig.
Jag är stolt över vad jag kan skapa med mina händer.
Jag vill hjälpa dig känna så med! Jag vill inspirera, guida och heja på dig. För jag tror att även du älskar att vara kreativ. 

Med kärlek, Caroline