Adding details to the Wilma & Wide jacket

Modifiering med snygga detaljer på Wilma & Wide

Emma har varit riktigt kreativ med vårt jackmönster Wilma & Wide! Tack Emma för att du delar dina modifieringar och tips här på vår blogg! (Emma känner ni kanske igen från Instagram som @lillaedesign). 

***

Jag har länge velat sy en längre jacka i softshelltyg och efter jag upptäckte Wilma och Wide-mönstret insåg jag att det skulle bli perfekt som utgångsläge för min jacka. På jackan ville jag ha dragsko i luvan samt i midjan, ficklock på fickorna, mudd i kombination med fållade ärmar samt då en förlängning.

Använd den här beskrivningen ihop med den beskrivning som ingår i Wilma & Wide-mönstret.

Jag började med att jag förlängde livdelarna med 10 cm vardera. Och ärmarna med 5 cm.


Jag började med att göra mina fickor. Jag sydde en provficka först för att öva på vilket jag rekommenderar.

Du syr din ficka enligt instruktionerna (beskrivningen som ingår i mönstret) för ficka med blixtlås men minus blixtlåset. Sedan gör du en mönsterdel på ett ficklock du vill ha. Jag gjorde med en spets nedåt enligt bild.

Jag valde att ha mina med vikt kant längs den raka långa delen och sedan sy ihop fickan på den långa delen med spets (A). Sedan vrängde jag fickan och vek in kortsidorna (B), pressade och nålade och sedan sydde en stickning runtom (C) förutom längs den långa vikta delen som sedan kommer sys fast över ficköppningen.Sy sedan fast ficklocket över ficköppningen. (Om du vill kan du även göra fickpåsarna lite smalare så du inte behöver sy ihop dem med blixtlåset då det blir väldigt många lager för maskinen att sy i om du som jag syr fickpåsarna i softshelltyg eller annat kraftigt material.Nu över till midjebandet:

Först klipper du ut en remsa som blir lagom lång för att sträcka sig runt om midjan med en bredd på ca 3-4 cm. Du väljer själv vart du vill att öljetterna eller knapphålen där snöret ska träs in i ska sitta. Sedan nålar du fast remsan på insidan av jackan.

 

Du släpper sedan på nålarna längst ut på remsan och markerar vart du vill sätta öljetten eller knapphålen om du hellre syr ett sådant. Jag valde att förstärka hålet där öljetten sitter med en bit softshelltyg som jag sedan kantklippte efter att öljetten satts fast.

 

Sy sedan fast bandet med raksöm från insidan. Trä sedan igenom valfritt snöre med hjälp av tex en säkerhetsnål.


Luvan sydde jag precis enligt mönstret men satte dit en öljett på varje sida och trädde igenom ett snöre.

Över till ärmarna: Jag vek in ärmarna ca 2 cm och nålade. Sedan sydde jag ihop muddelens kortsidor, sedan vek den och nålade.

 

Sedan tog jag bort nålarna eller clips som jag använde och trädde in mudden i ärmen så de råa kanterna på mudden var i höjd med den råa invikta kanten på fållen. Sedan nålade jag med nålshuvudena utåt från ärmen. Här gäller det att vara noggrann. Sedan sydde jag med tvillingsöm runt om och på så vis sydde jag fast mudden samtidigt som jag fållade ärmen.Tillägg till fickan: Sy nu fast ficklocket över ficköppningen och sätt ditt tryckknappar om så önskas.

 

Jag valde att fålla nederdelen av jackan och gjorde detta sist av allt efter att jag sytt dit blixtlåset. Jag valde att ha ett kortare blixtlås och på så vis skapa en liten öppning undertill men det gör man som man vill.

 

Hoppas jag kunde inspirera fler till att sy en liknande jacka och att dessa beskrivningar får vara till hjälp när du vill sy en lång Wilma och Wide.

Varma hälsningar Emma Lindh på Lilla e design.