Billy & Betty as a sweater

Billy & Betty som tröja

För några månader sen gästbloggade Jenny (@jennymedj) här och visade oss hur hon modifierade Ester & Ebbe till en tröja med halvpolokrage. Nu är hon tillbaka med en beskrivning på hur man kan sy Billy & Betty som en tröja istället för bomberjacka! Tusen tack Jenny för att du delar med dig av dina idéer och din kunskap!

***

I detta inlägg skall jag nu få visa er hur jag gjorde när jag sydde en Billy och Betty i tröjmodell istället för med öppningen fram. Jag gillar modellen och colorblockningen väldigt mycket på originalmönstret så jag kände att detta bara kunde bli succé och det blev det så nu vill jag dela detta med er och hoppas att ni också tycker det är en succé. Nu kör vi!

När mönsterdelarna "övre framstycke", "nedre framstycke" samt "fickan" klipps ut behöver du ta bort sömsmånen vid framstyckenas mitt fram kant och denna kant blir nu istället MVK (Mot vikt kant). Det gäller alla dessa tre mönsterdelar.

 

Jag har valt att mudda mina fickor till denna tröja men man kan såklart också fålla som i originalmönstret, steg 16 i Billy & Bettys beskrivning.

Följ sen steg 17 i beskrivningen fast här blir det med hela framstycket. Nåla eller använd limpenna för att fästa fickan på framstycket och sy med raksöm i sömsmånen för fickans överkant för att få fickan att ligga still när du sen skall sy ihop framstycket.

 

 

TIPS! Se steg 21-23 i mönsterbeskrivningen för hur ärmens colorblock sys, framstycket skall sys på samma sätt. Nåla fast det nedre framstycket på det övre. Markera mitten så du vet hur långt du skall sy, detta för att skapa ett skarpt V mitt fram på tröjan. Sy med raksöm och var noga vid mittens hörn.

Vänd och nåla fast andra sidan, vik undan tyget från nedre stycket så det inte fastnar när du syr den andra sömmen. Sy på samma sätt som du sydde den andra sidan och var noga att sömmarna möter varandra i V:et.

 

Klipp av hörnet och vänd och pressa noga sömsmånen uppåt.

 

Sy en stickning med valfri söm på sömsmånen. Jag har här sytt med raksöm och långa stygn.

Framstycket är nu klart och du kan härefter följa steg 20-29 i Carolines beskrivning för att sy klart tröjan.

Halsmudden och midjemudden skiljer sig lite från originaltröjan då dessa är delade. Jag förklarar här nedan hur du syr dessa på en hel tröja.
Mät omkretsen på tröjans halsringning och ta detta mått x0,75. I mitt fall var halsens omkrets 39 cm och då räknar jag på följande vis 39x0,75= 29,3 cm och jag klipper då halsmuddens längd plus sömsmån x 4,5 cm hög.

För midjemudden använder du mönsterdelen som heter Midjemudd utan muddkant och klipp denna enligt mönsterdelen i rätt storlek för din tröja. Ärmmuddarna är densamma.

Hoppas du tyckte detta inlägg var inspirerande så du också vill testa att sy en colorblockad Billy & Betty tröja. Kram på er // Jenny