Emma with an elastic casing

Emma med resårkanal

Vi är så glada att kunna visa denna superfina mönstermodifiering på vårt mönster Emma blus och klänning! Detta kan du göra både på dam- och barnvarianten av Emma. Beskrivningen har gjorts av Frida som ni kanske känner igen från Instagram som @virvelvi

***

Jag älskar det senaste tillskottet Emma i Threads by Carolines mönstersamling och härligt nog finns nu även mönster till barn. Under testsömnaden sydde jag en underbar blus med rynk till min dotter som blev så fin på henne så var tvungen att sy en till direkt. Jag vet av erfarenhet att dottern ibland kan vara lite kräsen med hur kläder känns på kroppen och fick en ide om att sy en resårkanal i midjan istället för mer komfort på insidan. 

Till min stora glädje gillade dottern båda varianterna och detta blev ett kul sätt att variera mönstret på. Hoppas det kan inspirera och vill du sy en likadan så kan du göra så här:

1.Klipp ut alla mönsterdelar till blusen enligt mönsterbeskrivningen. Markera på fram- och bakstycket vart du ska sy fast kanalen och utgår från det övre passmärket för hålet i midjan.

2. Klipp även ut två remsor som ska bli kanalerna för resåren. Måttet på remsorna bör vara några millimeter bredare än den resår du ska använda plus sömsmån. Detta för att resåren ska kunna löpa fritt i kanalen. Längden på remsorna skall vara lika långa som fram- och bakstycket är breda. (Själv gjorde jag mina lite längre och klippte bort överflödet efteråt då jag tycker det är lättare att jobba med.)

3. Vik in sömsmånen till avigan och pressar remsorna. Jag syr en söm med overlocken längs båda långsidor av remsorna. Detta tycker jag ger bra stabilitet för detta steg men är inte nödvändigt.

 

OBS! Kommande steg görs på avigsidan av fram och bakstycket. Från framsidan sett kommer bara två sömmar i midjehöjd att synas när detta är klart

4. Sy fast remsans övre kant längs med markeringen på fram- och bakstycket. Jag använder limpenna och limmar fast sömsmånen på den övre kanten av remsan så remsans kant ligger på min markering.

Sen syr jag dit den övre kanten av remsan inifrån för att på så sätt dölja en av sömmarna.

5. Vik remsan rätt och sy den andra långsidan av remsan.

6.Trä resåren genom remsan och sy fast den i ena kanten med några stygn. Sträck resåren och rynka fram- och bakstycket så att du kan sy fast resåren i den andra änden. Här ser ni att jag använder en remsa som är längre än nödvändigt och jag klipper bara bort överflödet då detta steg är gjort.

7. Sy sedan de andra stegen enligt mönsterbeskrivningen och du är klar.

Är du som jag och älskar spets kan du enkelt sy en spetskant i ärmen som på denna blus för en extra detalj. Använd den mönsterdel för ärm som är till tulpanmudd men istället för mudd syr du fast en spets.