Gathering with elastic

Rynka tyg med resår

Jag tycker det är så galet fint med rynkat tyg - på en kjol, en ärm, en volang, you name it - men då och då blir jag så trött på att rynka tyg. Men, då hjälper det att variera HUR jag rynkar tyget! Att sy raksöm och dra i undertråden för att rynka, och att rynka med overlock är två sätt som jag beskrivit i ett annat blogginlägg.

Idag vill jag visa ett tredje sätt: att använda resår, kanske Framilonband, för att få tyget att rynkas. Det passar superbra till volangen på Agnesklänningen, men även t.ex. nederkanten på den croppade Hanna-sweatshirten mm.  

Först tar vi en kik på det färdiga resultatet. Det jag gillar mest med den här metoden är att jag tycker det är enklare att få jämnt utspridda rynkor. Här har jag alltså använt symönstret Agnes cut out-klänning.

 

Nu ska jag visa hur jag gjorde för att rynka volangen på kjolen, steg för steg. 

Jag har först sytt sidosömmarna på den övre delen av kjolen. Och likaså sidosömmarna på volangen.

Nu vikar jag dem båda för att få fram den punkten som är mitt fram, och mitt bak. Markera med textilpenna.

Klipp två bitar resår som har samma vidd som tygdelen som det rynkade tyget ska sys fast på. I mitt fall med Agnesklänningen är det den övre delen av kjolen. Jag lägger även till 2 cm för att få lite av resåren att ta tag i. Jag gör alltså en bit resår för framstycket, och en för bakstycket. Om man vill skulle man såklart kunna klippa en enda för hela sträckan, men jag tycker om att ta en sida i taget.

Markera även mitten på resårbandet.

Resåren jag använder är 6 mm transparent resår. Jag minns inte vilket märke jag använde här, men ett vanligt är Framilon, det är vanligtvis 6-10 mm.

Om tygdelen du ska rynka är väldigt lång hjälper det att markera fler mittpunkter. Denna Agnesklänning jag syr är i stl. 140 så volangen är ganska bred. Jag viker därför volangen ytterligare en gång för att få fram och kunna markera mitten mellan sidosömmen och mitt bak/mitt fram. 

Nåla fast resårbandet på tyget som du ska rynka, inom sömsmånen och på avigsidan. Nåla mitten av resårbandet mot volangens mitt bak (eller mitt fram), samt resårens ändar mot sidosömmarna. Nåla även resåren mot mittpunkten mellan sidosömmen och mitt bak/fram. 

 Dags att sy! Ställ in symaskinen på sicksacksöm. Jag använder 2,5 mm i stygnbredd och ca 2,5-3,5 i längd. 

Börja sy några stygn i den ena sidosömmen/änden av resårbandet, fäst tråden. 

Ta tag i resårbandet och sträck det så att det ligger plant mot tyget - och sy. Jobba dig framåt en sektion i taget, från en nål till nästa. 

Så var rynkningen klar! Jämnt fördelade rynkor, så fint! done!

Min volang har nu samma vidd upptill som kjolens nedre kant, och jag kan sy ihop de två.

Jag blev väldigt nöjd med rynkorna på den här kjolen.  

 

Symönstret Agnes är primärt en klänning, men man kan lika väl skippa livstycket och sy enbart kjolen. Det blir så fint!