How to sew a scalloped hem

Hur man syr en fåll med uddkant

Tusen tack Josefine för att du har skapat denna sybeskrivning och delat med oss! 

***

Det är med stor glädje som jag skriver detta gästblogginlägg! Jag älskar att göra roliga och annorlunda detaljer på plagg och i detta inlägg ska jag visa er hur man gör en uddkant på en klänning eller kjol.

Jag har valt att sy uddkant på en Amelie-kjol med en Victoria-överdel. Anledningen till att jag valde just Amelie-kjolen var att tyget jag valt lämpar sig bäst för rynkad kjol på grund av mönstret i nederkant. Detta tillvägagångssätt går dock lika bra att göra på en klockad kjol.

Tyget i beskrivningen kommer från ZicCa fabrics.

Nu kör vi!

Börja med att klippa ut dina två kjoldelar. Sy sedan ihop dem räta mot räta så att de bildar en tub.

När man ska sy en uddkand kan man göra på lite olika sätt. Det enklaste sättet är att förlänga kjoldelen och sedan vika upp. Hur mycket man behöver förlänga beror på hur höga bågar man ska ha, så här får man prova sig fram. I denna beskrivning har jag dock inte förlängt kjoldelarna eftersom jag ville ha kvar så mycket av mönstret på tyget som möjligt. Istället klippte jag ut två remsor som var lika breda som kjoldelarna och 8 cm höga.

Oavsett om du förlänger kjoldelen eller klipper remsor är det viktigt att stryka på tunn vlieselin på tygets avigsida. Detta gör att det blir mycket lättare att sy bågarna sen om du syr i stretchtyg (det vill gärna dra sig annars). Nedan visas en bild på mina remsor med avigsidan utåt. De är ihopsydda så att de bildar en tub.

För att få en snygg finish kan du sy ett varv på overlocken på den ena långsidan. Det går också bra att använda någon dekorsöm på hushållsmaskinen. Om du syr i vävt tyg måste du sy med overlocksöm eller sicksack (eller liknande) för att inte tyget ska fransa sig. Om du syr varianten med att förlänga kjoldelen och vika upp, syr du denna söm allra längst ner på kjoldelen.

För att få ett jämnt antal bågar längs kjolen behöver du nu mäta kjolens bredd. Min kjol var 64 cm bred (storlek 110). Utifrån detta mått behöver du nu tänka ut på ett ungefär hur många bågar du vill ha. Eftersom jag hade ett jämnt mått valde jag att ha åtta bågar på vardera kjoldel, vilket blir 8 cm breda kullar (8 x 8 = 64). 

Hade jag velat ha större bågar, låt säga sex stycken per kjoldel, hade jag dividerat 64 med 6 för att få ut hur breda bågarna ska vara (64/6 = 10,7 cm).

När du har bestämt hur breda dina bågar ska vara är det dags att rita ut en mall. Ta ett papper och mät ut så att du kan göra två bågar. Ta sedan ett lämpligt runt föremål och rita ut så att du blir nöjd med dina bågar. 

Klipp sedan ut den och du har din mall för att kunna börja rita ut på tyget.

 

Lägg ut mallen på de utklippta delarna eller på den uppvikta kjoldelen. Se till att ha samma mått från övre kanten i bild, så att det inte blir snett. Man kan även inkludera denna del i mallen, så att man lägger mallen kant i kant med den övre delen. Börja sedan rita ut bågarna.

 

När jag hade ritat klart mina kullar klippte jag bort lite överflödigt tyg nedanför kullarna.

Nu är det dags att sätta dit remsan, räta mot räta med kjoldelen. Om du har vikt upp kjoldelen skippar du detta steg.

Sy sedan med raksöm längs dina ritade linjer. För att få jämnare bågar är det bra att sy med lite kortare stygnlängd. Jag sydde med stygnlängd 1,4. 

Klipp sedan bort så mycket du kan längs bågarna, det räcker att lämna några millimeter. I varje spets klipper du ett jack rakt upp, så nära du kan utan att klippa i sömmen.

Vänd nu bågarna så att rätan kommer utåt. De är lite ojämna men blir fina när man trycker ut bågarna och pressar med strykjärnet. 

Om man vill kan man avsluta med en stickning längs bågarna. Jag har valt att inte göra det på denna klänning.

För att hålla remsan eller uppvikningen på plats är det bra om man syr fast den med några stygn för hand. Det gäller att ta så lite som möjligt av kjolens tyg när man syr, då blir det osynligt. Man kan även sy en raksöm här om man vill. Jag ville dock ha det fritt från sömmar, så jag sydde fast för hand vid varannan båge.

Nu är det färdigt!

***

Tack igen Josefine för denna sömnadsbeskrivning! Det blev en superfin klänning med Amelie och Victoria som kombination, och med uddkant som detalj blev den helt perfekt.  

Spana in denna Mollykjol som Josefine också sytt med uddkant!