Lining the Billy & Betty bomber jacket

Sy en fodrad ytterjacka av mönstret Billy & Betty

Detta är den första av två blogginlägg som beskriver hur man kan fodra bomberjackan Billy & Betty. Jag är så glad att Frida Hermansson har bjudit på denna. Vill du se mer av Frida finns hon på Instagram som @virvelvi. (Det andra blogginläggt om att fodra Billy & Betty finns här).

***

Jag älskar Bomberjackor. Hemma hos mig finns dem som korta jackor och som långa jackor, i vävt tyg och i stretchigt tyg, i tjocka varianter och i tunna varianter. De finns som finjackor och vardagsjackor, som inneplagg och som ytterplagg. Bomberjackan och dess varianter känns som ett stående plagg i hela familjens garderob helt enkelt.

Nu när hösten kommit insåg jag dock att den tunnare sommarjackan till minsta sonen inte höll för kylan längre och att han faktiskt saknade ett bra mellanting innan det är dags för vinterutstyrseln. Därför bestämde jag mig för att sy en fodrad höst/vårjacka till honom av det nya mönstret Billy & Betty.

Sonen drar egentligen storlek 104 men eftersom jackan kommer bli tjockare och dessutom är tänkt som ett ytterplagg valde jag att bredda den till 116 och förlänga den till ca 110. På så sätt hoppas jag den passar honom även i vår.

Jag har använt mig av ett teddyliknande tyg som foder, tjock jackmudd och en möbelsammet som själva jackan. Jackan kanske inte är den mest lekvänliga varianten men visst kan man sy en jacka bara för att den ska vara snygg.

Jag klippte ut alla delar till jackan enligt mönstret. Jag valde att göra stolpfickor på denna jackan. Sen klippte jag även ut framstycke, bakstycke och ärmar i foder.

Jag sydde fickorna på jackan och sen sydde jag ihop jackans fram och bakstycken med ärmarna enligt mönsterbeskrivningen, fram till och med steg 26. Jag sydde även ihop fodret, steg 24-26, men lämnade en öppning i ena sidan.


 

Nu börjar själva monteringen. Först sydde jag ihop jacka och foder i halsringningen med halsmudden emellan.

 

Sen sydde jag ihop jackan och fodret i nederkanten genom att först sy ena muddkanten i jackan och sedan den andra muddkanten i fodret. Genom att pressa mudden i vikningen innan den sys fast är det lättare att få jackan snygg. Pressa även sömsmånen uppåt, från mudden när den är på plats.

 

Jackan är nu helt öppen där dragkedjan ska sitta. Den ska sys fast i nästa steg.

 

Antingen kan man vika in sömsmånen på både jacka och foder, lägga dragkedjan emellan och sy fast genom en stickning. Eftersom min jacka är så tjock så valde jag att först sy fast dragkedjan i själva jackan. Viktigt att passa in så dragkedjan börjar precis där muddkanten ska vikas. Jag valde också att sy fast en vindlist.

 

Sedan vek jag in sömsmånen på fodret och sydde fast det genom en stickning från framsidan.

 

 

När dragkedjan var på plats sydde jag en stickning längst med den nedre muddkanten. Jag passade jacka och foder noga så jag sydde genom båda sömsmånen. Jag gjorde även en stickning i halsringningen för en snyggare finish.

 

 

Sist men inte minst har vi ärmarna. Dem sydde jag fast genom att dra ut jackärm och foderärm genom hålet i fodret. Sen la jag mudden inne i ärmen, räta mot räta samt vek in fodret i ärmen så det också kommer räta mot räta med mudden. Mudden ligger alltså mellan foder och jacka precis som vid halsen. Detta är lite trixit så jag dubbelkollar gärna så allt hamnar rätt innan jag syr fast. Sen gjorde jag likadant med andra ärmen.

 

Sist sydde jag ihop hålet i fodret och jackan var klar.

 

***

Thank you so much Frida for this fun and inspiring pattern hack! 

Remember to check out Frida on Instagram.

And the pattern Billy & Betty bomber jacket.