Linnéa dress hack

Linnéa som klänning

Vårt dammönster Linnéa bara ber om att få sys som klänning eller hur?! Det finns en mängd modifieringar man skulle kunna göra och här valde jag att sy en klänning med rynkad midja. Låt mig visa hur! 

Med denna klänning gjorde jag även en modifiering på ärmarna. Linnéamönstret inkluderar ju tre ärmlängder (kort, 3/4 och lång). Men här valde jag att sy en längre kort ärm, som slutar precis ovanför armbågen, 1/2 ärm kan vi kalla det. Denna modifiering ska jag också visa. Faktiskt så kan vi börja där!

1/2 ärmar

Nuförtiden ser man ofta lite längre korta ärmar på toppar och tröjor. Att ärmen slutar strax ovanför armbågen. För att få denna längd mätte jag 12 cm ner från den korta ärmens linje. Denna slutar då ovanför armbågen och 2 cm fåll är inkluderat. 

 

Linnéa med rynkad kjol

Vidare till själva klänningen! Och först några ord om tygval. Till denna randiga klänning valde jag viscose jersey (från LuieLuie.dk) vilket passar mycket bra dels för att det har den stretch som Linnéamönstret kräver, men också för att det har väldigt fint fall. Leta gärna efter ett tyg med fall till en sådan här klänning.

I Linnéamönstret finns passmärken för midjan. Dela ditt fram- och bakstycke längs midjan och sy ihop toppen/livstycket precis som i sömnadsbeskrivningen, dock utan att fålla toppen. 

Under steg 1 finns en bild på min färdigsydda topp/livstycke, avkortad vid midjan. 

1. Mät midjevidden

Mät vidden på fram- eller bakstycket, från en sidosöm till den andra, längst ner på toppen. Mitt livstycke har en vidd på 34,5 cm (det är alltså inte hela livstyckets omkrets, utan bara måttet på fram eller bakstycket. 

Ta ditt mått och multiplicera med 1,5 (eller 2 om du vill ha mer vidd och rörelsemån i kjolen). Lägg till 2 cm sömsmån till ditt mått. 

Jag får:

34,5 x 1,5 = 51,75 cm. Jag avrundar det uppåt och lägger till 2 cm sömsmån = 54. 54 cm är alltså vidden på mina kjoldelar, fram och bak.  

 

2. Räkna ut längden

Hur lång vill du ha klänningen? Mini, midi eller maxi kanske? Jag valde en knälång kjol och med hjälp av måttband mätte jag från min midja ner till strax nedanför knäna. Jag la till 1 cm sömsmån + 2 cm fåll. Måttet jag fick var 65 cm. (Jag är 1,63 m). 

 

3. Klipp ut kjoldelarna

Klipp ut 2 kjoldelar med dina mått. Mina var som sagt 54 cm i bredd och 65 cm i längd. Jag klipper ut ett framstycke och ett bakstycke till kjolen.

 

4. Sy sidosömmarna

Lägg ihop de två kjoldelarna, räta mot räta. Nåla och sy sidosömmarna med 1 cm sömsmån. Använd en stretchsöm, t.ex. smal sicksack eller overlock.  

 

5. Rynka övre kanten

Då var det dags att rynka kjolen. Sy två parallella raksömmar, med längsta stygnlängd, längst upp och runt hela kjolen. Sy inom sömsmånen, alltså ca. 4 och 8 mm från kanten. 

Dra i undertrådarna för att få tyget att rynka sig (om du vill kan du använda en utstickande färg till undertråden så blir det enklare att se vilka trådar du ska dra i). 

Rynka så mycket som behövs för att kjolen ska få samma midjevidd som livstycket. 

 

6. Stabilisera midjesömmen

Innan vi syr ihop kjolen med livstycket behöver vi stabilisera midjan (precis som vi gör med axelsömmarna på Linnéa, enligt beskrivningen). Ta fram livstycket och ha det med avigsidan ut (ej rätsidan ut som på min övre bild).  

Använd genomskinlig, stadig resår (ex. Framilonband) eller en remsa med 1 cm brett vävt tyg som du klippt på skrådden (diagonalen) och placera det längst ner på livstyckets avigsida, inom sömsmånen. Sy fast med sicksacksöm längs hela framstycket och hela bakstycket. Se till att inte dra varken i tyget eller resåren när du syr.  

Mitt framilonband syns knappt på bilden nedan men stygnen är någorlunda synliga. 

 

7. Sy ihop livstycket och kjolen

Med livstyckets rätsida ut och kjolens avigsida ut, lägg in livstycket i kjolen så att räta möter räta. Matcha sidosömmarna och fördela rynkorna jämnt. Nåla och sy ihop med en stretchsöm, t.ex. sicksacksöm eller overlock. 

8. Fålla kjolen

Och till slut är det bara att fålla kjolen kvar. Vik upp 2 cm mot avigsidan. Pressa och sy med en stretchsöm, t.ex. sicksack eller tvillingsöm.

Klart!

Jag hoppas ni tyckte om denna mönstermodifiering! Det finns såklart en mängd möjliga modifieringar ni kan göra med Linnéa. Vad sägs som en cirkelkjol istället för rynkad? Eller rynkad kjol med "high-low fåll", alltså längre baktill? Kanske en maxikjol med slits? 

Dags att bli kreativ med Linnéatoppen! :)