Make a bow beanie: pattern hack

Hur man syr en rosettmössa

Dagens gästbloggare är en av våra testsömmerskor, Matilda (ni kan hitta henne på instagram som @s.e.bro). Stort tack Matilda för denna supersöta mönstermodifiering! 

***

Alltså jag är verkligen så svag för rosettmössor. Tycker det är så fint. Och jag har länge sökt efter hur jag själv kan sy en sån mössa efter att ha sett så många fina varianter på olika plattformar. Men majoriteten av alla mönster eller tutorials jag har hittat så ska man sy något för hand, och det är verkligen inte min starka sida, och dessutom tycker jag det är så tråkigt. Jag vill att det ska gå enkelt och smidigt med symaskin. Så om någon annan känner precis som jag så kommer här en tutorial på hur man kan göra en utan att behöva sy för hand.

Jag använde mig utav Sigge & Siri-mönstret som bas, det är så bra och snabbsytt! Börja med steg 1 och följ alla steg t.o.m steg 7 då mössan är färdigsydd. 

Klipp ut två likadana rosettdelar. Jag skickade måtten på min rosett till Caroline och hon ritade upp ett mönster. Här kan ni ladda ner mönster på rosetten. Man kan också göra den ännu större eller med rundade kanter, det är en smaksak. 

 

Lägg rosettdelarna räta mot räta och sy valfri söm nästan hela vägen runt. Lämna ett vändhål på ca 2 cm. 

 

Om du inte sytt med overlock kan du sen klippa små jack i sömsmånen, se bara till så du inte klipper i sömmen.

Vänd rosetten till rätan och pressa.

Sy ihop vändhålet, antingen en smygsöm för hand eller en raksöm med maskin nära kanten. Jag sydde med maskin då jag, som jag skrev högre upp, inte alls tycker om att sy för hand, och sömmen ändå inte kommer synas när det är klart. 

 

Nu är det dags att klippa ett litet hål i den färdiga mössan där rosettdelen sen ska igenom. Här är det lite en smaksak hur högt man vill att rosetten ska bli, men jag gjorde en markering på ungefär mitten av mössan, lite närmare nederkanten än toppen.

 

Gör en markering som är lika smal som den smalaste delen av rosetten (i mitt fall ca 3cm) och klipp ett hål genom båda lagren.

 

Trä in rosetten från rätsidan genom hålet och dra igenom den så att den bakre rosettdelen går lite längre ner än den främre.

 

Vänd mössan till avigsidan och sy en söm genom mössan samt rosetten. Se till att få med alla lager, dvs. 4 lager av mössan och 2 lager av rosetten. Sy ett par millimeter från kanten där du klippt.

 

Vänd till rätsidan, nu skall det inte finnas någon glipa eller hål in till avigsidan.

 

Knyt rosetten. Klart!

 

Tack igen Matilda för denna beskrivning! Så inspirerande! Jag kan tänka mig att det kommer vara många supersöta bebisar och barn i sådana här mössor framöver :)

Spana in vårt mössmönster Sigge & Siri, som Matilda använt. 

Och här är Matilda's instagramsida.