Making a pattern from start to finish

Hur jag gör symönster - från start till slut

DET BÖRJAR MED EN IDÉ

Jag har en lista med mönsteridéer. Varje gång jag fått en tanke eller ett förslag från en kund så skriver jag ner det. Ibland skickar jag också ut enkäter så att jag får en uppfattning om vad NI vill ha. Det underlättar ju om jag vet ifall majoriteten av mina kunder vill ha mönster för trikåtyg eller vävt tyg, till exempel. Eller om ni vill ha enkla, snabbsydda plagg eller mer utmanande.

Oftast medans jag jobbar på ett visst mönster har jag en tanke om vad jag ska påbörja efter det, men jag beslutar aldrig något. När ett mönster är klart och det är dags att börja på nästa vill jag känna in vad jag själv är sugen på. Det är viktigt att jag själv är taggad på ett plagg eftersom det är en stor investering i tid.

 

DESIGN

Detta är en väldigt kreativ fas. I början vet jag på ett ungefär vilken slags plagg jag vill ha. Jag skissar, letar efter inspiration online, tittar i min egna och barnens garderob för idéer om detaljer - men lägger också stort fokus på andra aktiviteter som främjar kreativitet.

Denna fas handlar inte bara om att hitta plaggets design, snitt, detaljer och konstruktion. Det handlar även om att testa vilken typ av tyg som är mest lämpad. Ett par gånger har jag faktiskt börjat i den änden istället, med tyget, och sedan funderat ut vilket slags plagg som passar.

Ska plagget vara enkelt och snabbsytt? Mer utmanande? För trikåtyg eller vävt tyg? För dam eller barn? Vill jag introducera "nya" sytekniker eller detaljer?


RITA, KONSTRUERA, SY, UTVÄRDERA

I ärlighetens namn är det nog den här fasen som är mest krävande för mig. Nu vet jag ju vilket plagg jag är ute efter och det är dags att skapa mönstret. Om plagget har många mönsterdelar och tidskrävande sömnad tar detta väldigt mycket tid. Oftast konstruerar jag mönstret i digitalt men vissa mönsterdelar tycker jag är enklare att först visualisera på papper.

Så jag konstruerar mönstret, syr och utvärderar. Gör ändringar, syr, utvärderar... Flera gånger om :) Ibland går jag tillbaka till förra fasen och omvärderar min design.

Jag utgår alltid från min egna storlek (om det är ett dammönster), eller ett av mina barns storlekar (om det är ett barnmönster).

 

ETT KOMPLETT MÖNSTER

När jag äntligen är nöjd med mönstret i min basstorlek är det dags att konstruera de andra storlekarna. Oftast innebär detta att jag gör den minsta och en största storleken, liksom ytterligare en storlek ungefär i mitten. Resten av storlekarna graderas mellan dem. Allt detta görs digitalt.

Jag lägger även på sömsmån på alla mönsterdelar - detta är faktiskt mer tidskrävande och viktigare än man tror. Så många fel kan göras när man lägger på sömsmån - och därför gör jag gärna detta åt dig. Jag vill att sömsmånerna ska vara korrekta för att minska problem vid sömnaden.

Jag fotograferar även varje steg i sömnaden i min egna fotostudio. Jag skriver instruktioner och försöker vara detaljerad. Jag tror på att om jag gör det så enkelt som möjligt för dig att sy så kommer det bli mycket roligare för dig :)


 

TESTSÖMNAD

Nu har jag ett komplett mönster och syinstruktioner. Jag kan då kontakta mitt team av testsömmerskor. I nuläget har jag kontakt med ett 70-tal kvinnor, mestadels i Sverige men även i Norge, Finland, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Tyskland, Irland... ja och ännu längre bort såsom Australien och USA. Jag tycker det är otroligt roligt att samarbeta med dessa kreativa kvinnor!

Jag visar dem mönstrets design och frågar om de vill testsy och i så fall vilka modeller. De skickar sina (eller barnens) kroppsmått och tillsammans väljer vi rätt storlek. Ett 30-tal testare deltar vid testsömnaden så att helst varje storlek testas av minst två personer.

Jag skickar ut mitt testmönster och de får 2 veckor på sig att sy plagget. De får svara på frågor från mig och skicka detaljerad feedback på mönstrets alla aspekter samt skicka in passformsbilder.

(Visste du att jag publicerar en del av deras bilder på min blogg? Här kan du se dem).

 

FÄRDIGSTÄLLA

Efter testsömnaden och analys av den har jag nu möjlighet att göra ändringar. För det mesta innebär detta att små ändringar görs i mönstret. Jag går då tillbaka till mina fyra basstorlekar och ändrar i dem, för att sedan gradera och lägga på sömsmån igen.

Jag älskar den här fasen och är alltid väldigt motiverad eftersom det är i slutskedet. Ofta har jag nu börjat visa lite bilder på det kommande mönstret i nyhetsbrev och i mina sociala kanaler. Er feedback och er entusiasm är ovärderlig!

När mönstret är klart är det dags att färdigställa i alla format och på både svenska och engelska. Ett PDF-mönster innehåller tre olika format av mönstret: A4/letter, A0 och projektorformat. Sedan finns en tryckversion. Och syinstruktionerna i PDF-format och tryckt format. Jag skriver själv på svenska och engelska. Väldigt mycket tid läggs nu på att korrekturläsa och dubbelkolla att allt stämmer i mönstret.

Sedan är det bara att lägga upp allt på hemsidan och marknadsföra. Jag kan ju inte förvänta mig att sälja så många exemplar om jag inte berättar i nyhetsbrev och andra kanaler att det faktiskt kommit ett nytt mönster :)

Några veckor efter PDF-mönstrets släpp brukar den tryckta versionen anlända från tryckeriet. Då behöver jag lägga samman syinstruktioner med mönsterark och paketera. 

 

Phew! Det var det hela! Hur jag gör ett symönster från start till slut :)

Jag lägger inte all min tid på detta förstås. Eftersom jag är själv i företaget betyder det jag även dagligen jobbar med orderhantering, kundservice, administration och marknadsföring (uppdatera sociala medier, skicka nyhetsbrev osv).

Jag har jättefin hjälp med min Facebookgrupp, tre fantastiska moderatorer (Josefin, Alexandra och Kim) hjälper till med att svara på frågor och liknande. Jag har även en redovisningskonsult som sköter bokföring. Och så har jag min älskade man som är mitt ständiga bollplank i stort och smått. Och förstås, mina testsömmerskor är otroligt hjälpsamma.

Älskar jag det? OM JAG GÖR!! Jag är otroligt tacksam för att få arbeta med det här. Det är grymt roligt, kreativt, omväxlande och utmanande. När jag ser tillbaka på alla mönster jag gjort sen maj 2017 kan jag knappt tro det. Jag har såklart vuxit under dessa år och lär mig hela tiden nya tekniker, inte bara inom mönsterkonstruktion och sömnad utan alla aspekter av att driva ett småföretag förstås.

Har du hängt kvar och läst ända hit, tack fina du! Hoppas det var intressant att läsa!