My latest projector sewing project

Mitt senaste syprojekt med projektor

Under ledigheten i julas började jag fundera på att sy något till barnen inför Alla hjärtans dag. Så jag mailade min favorit-tygaffär, Tygdrömmar, och frågade om de skulle få hem fler tyger med hjärtan och liknande. Såklart de skulle det :) Och några veckor senare fick jag hem dessa ljuvliga tyger och började direkt sy till mina döttrar, 6 och 8 år gamla. 

 

Jag ville använde mitt Kids' Emma-mönster eftersom de båda är väldigt förtjusta i det. Vi kollade igenom mönstrets olika modeller och min yngsta valde en kort klänning med korta ärmar, medans äldsta tjejen ville ha en långärmad blus. 

Tygerna som jag främst rekommenderar till Kids' Emma är ju egentligen tyger med fall - och detta ribbade jerseytyg har inte så mycket fall. Men jag vet ju att denna typ av tyg, även "vanlig" bomullsjersey, är väldigt populär så jag ville ändå sy och visa resultatet :) 

Som du kanske vet ingår det nuförtiden alltid en projektorfil i mina PDF-mönster (se lista här över de mönster som har projektorfil).

Projektorfilen är på olika sätt optimerad för att användas med projektor och är ganska olika de andra mönsterformaten. Den har:

  • Tjockare linjer, även heldragna (inga prickar eller punkter).
  • Alla färger är intensiva och lite mörkare.
  • Lager (att alla storlekar och övriga tillägg finns i lager som du kan välja att visa eller dölja).
  • Större teckensnitt.
  • Mönsterdelarna är hela så ingen behöver klippas mot vikt kant (så långt det är möjligt).
  • Alla mönsterdelar är placerade åt samma håll.
  • En buffertzon på 50 cm runtom så du enklare kan positionera mönsterdelarna i mitten av din projektoryta.
  • Kalibreringslager, både för inches och centimeter, i varsina lager.
  • Svart och vit bakgrund, med vit eller svart text, i varsina lager.

Såhär ser det ut hos mig när jag använder projektorn (som är placerad i taket och riktad ner mot mitt klippbord):

 

Ytan som projiceras här är inte så stor som du kan se. Om jag behöver klippa en större mönsterdel (t.ex. en damklänning) skulle jag behöva flytta undan mitt klippbord (det har hjul) och istället klippa tyget på golvet. I så fall behöver jag även kalibrera om projektorn och se till att skalan stämmer och bilden är skarp. 

Jag har alltid sybeskrivningen nära till hands och såklart en kopp kaffe :)

Ovan projicerar jag Kids' Emma-mönstret med projektorfilen. Precis som A4/letter-formatet har projektorfilen lager. Detta betyder att jag kan välja vilka storlekar jag vill projicera. 

Här har jag valt storlek 110, 116 och 122 - eftersom min minsting är ganska smal så jag behöver blanda storlekar för att passa hennes kropp bäst. Jag har även textlagret markerat, liksom 5 cm kalibreringslagret. Kalibreringlagret är rutnätet som syns över hela ytan, där varje ruta är 5 cm. Innan jag börjar klippa i tyget tar jag hjälp av rutnätet och kontrollerar att skalan stämmer. När jag sen ska klippa kan jag dölja kalibreringslagret om jag tycker det stör.

Ovan ser du mina inställningar i Adobe Reader. Jag går till Lager (röd cirkel) och där väljer jag vilka lager som ska visas och vilka som ska vara dolda. Längst ner i mitten, i det svarta fältet, ser du att mitt mönster är utzoomat till 43,6% - det är den inställning som resulterade i rätt skala för mig.

 

När jag har dolt kalibreringslagret ser mitt projicerade mönster ut såhär - i denna bild är det stl. 134 jag projicerar, samt textlagret. 

 

Utöver sybeskrivningen, sax och tygvikter, har jag alltid en markeringspenna till hands för att markera passmärken och liknande.  

Här är då slutresultatet, mina döttrars Alla hjärtans dag matchning! En kort klänning i stl. 110/122 och en blus, med resårkanal, i stl. 134.

 

Att sy med projektor är jätteroligt, smidigt och jag kan verkligen rekommendera det! Om du vanligtvis använder PDF-mönster med A4/letter-formatet (som man skriver ut på vanlig hemmaskrivare), så slipper du med projektorn att skriva ut mönster, tejpa ihop och rita av. 

Var beredd att lägga en del tid i början på att kalibrera din projektor. Det är förstås superviktigt att projektorn visar mönstret i rätt skala. Du behöver kalibrera den att visa så bra skärpa som möjligt samt att alla hörn har 90 graders vinklar. 

Och vad tyckte jag egentligen om att sy Kids' Emma i ett tyg utan så mycket fall? Jo, men jag älskar det ändå :) Jag tycker särskilt blusen blir minst lika fin i tyg utan fall - men när det gäller klänningen skulle jag personligen välja tyg med mer fall, även om detta blev gulligt med. Jag tycker själv att detsamma gäller för dammönstret Emma - att man kan komma undan med ett tyg utan fall till blusen, men till klänningen blir det bäst med ett mer flödande tyg som faller fint.