Pattern hack: Lace-up detail

Mönstermodifiering: snörning

Vårt symönster Victoria har designats för att sys med knappar i ryggen. Men Ida (@iddypop) kom på en annan superfin detalj med öljetter och snörning i ryggen. Och idag ska hon visa och berätta om hur hon gjorde.

***

Mönstret Victoria är mitt absoluta favoritmönster! Ett enkelt mönster som ser extra välgjort ut med det vändsydda livet. Jag brukar sy Victoria med tryckknappar i ryggen… men det finns även ytterligare en enkel modifiering: öljetter och snörning!

 

Klipp ut och sy enligt mönster och beskrivningen. Men stryk på extra mellanlägg där öljetterna ska sitta. Jag brukar använda 1,5 cm breda remsor på både yttertyget och innertyget. Totalt 4 remsor.

 

Då jag ofta försöker göra mönsterpassning på bakstycket är det viktigt för mig att båda bakstycken ligger rätt och hålls på plats. Så innan jag syr fast kjoldelen brukar jag alltid sy några stygn rakt över skarven mellan bakstyckena.


Efter att kjoldelen är på plats är det dags att sätta fast öljetterna. Jag mäter noga ut vart de ska sitta. Markeringarna kommer ändå inte att synas!

 

Jag älskar bra verktyg som underlättar svåra moment. Hålen i tyget gör jag alltid med en hål-tång (en onödigt avancerad tång som i normala fall används till papperspyssel). Jag använder öljetter som är 5 mm stora. I förpackningen finns två metalldelar som ska användas för att sätta fast öljetterna. Sätt fast dem i din Prymtång (… om du har en sådan… annars får du använda plastdelen i förpackningen och en hammare!). Det är tyvärr mycket svårare att få fast öljetter snyggt med en hammare… så använd tång om du har möjlighet!

  

Stoppa in öljettdelen med tuben från rätsidan. Trä sedan på den delen av öljetten som ser ut som en ring. Var noga att kontrollera att ringen ligger med rätt sida upp. Ofta syns det tydligt på förpackningen. På just mina öljetter skulle den slätaste sidan ligga mot tyget.

På bilden nedan ser du avigsidan av mitt bakstycke.

 

Sätt i öljetterna på båda sidorna.

 

 

När alla öljetter är på plats är det dags att trä igenom ett band eller snöre. Jag använder oftast sidenband. För att det ska bli enklare att trä bandet genom öljetterna så tejpar jag bandets ändar. Dra åt bandet ordentligt och knyt en rosett!

 

Två färdiga klänningar med öljetter och snörning i ryggen. Den ena med rosetten längst upp och den andra med rosetten längst ner!

 

****

Tusen tack Ida för att du delade med dig av din idé och beskrivning!

>> Se mer av Ida på instagram, och

>> vårsymönster Victoria.