Sew an Olivia without buttons

Sy en Olivia utan knappar

Ibland vill man bara ha ett snabbt sömnadsprojekt, eller hur? :) Jag älskar mitt Olivia-mönster, särskilt tunikan. Och jag tror att en av anledningarna är att den har så fina detaljer, t.ex. knapparna längs ryggen. Men jag är även grymt förtjust i halsringningen och hur fint den ligger över axlarna.

Jag har fått ett superfint tyg med sjöjungfrur från WCollection och tänkte direkt på en tunika när jag såg det. Så idag tänkte jag passa på att visa hur man kan sy en snabbversion av Olivia genom att skippa knapplisten i ryggen :) Det funkar fint i de större storlekarna, men i de minsta storlekarna kan tunikan eventuellt bli för trång för bebisens huvud, så då bör man kanske ha kvar knapparna. Jag skriver eventuellt eftersom jag själv inte provat.

Jag syr fortfarande med infodring i halsringningen eftersom det är för fint för att skippas, i alla fall denna gången.

Så här gör man!

För att skippa knapparna i ryggen behöver jag klippa ut ett helt bakstycke, istället för två motsatta delar. Först tar jag en titt på mönsterpappret. Jag lägger framstycket på bakstycket och ser hur mycket större bakstycket är och ska alltså ta bort knapplisten, 5,5 cm.

Jag tar fram en penna och ritar upp en ny linje längs framstyckets kant, så att bakstycket ska få samma bredd som framstycket.

(Om det förresten är någon som undrar vad jag har för mönsterpapper så är det non-woven, vilket finns att köpa i sybehörsbutiker).

Sedan klipper jag, eller viker, längs den här kanten.

Sedan är det bara att lägga ut mönstret på tyget och klippa ut alla delar - och nu ska alltså bakstycket klippas MOT VIKT KANT, precis som framstycket. Sömsmån ingår ju i alla mina mönster, så det är bara att klippa intill mönstret.

Jag behöver även modifiera bakstyckets infodring, för även det ska ju istället klippas ut som en del, mot vikt kant. Jag lägger originaldelen för infodring bak mot det nya bakstycket och ser att det är lite för långt. Så även här ritar jag ett streck på infodringen så att den ska bli lika lång som bakstycket. Jag kan sedan klippa eller vika längs den nya linjen.

När jag sedan börjar sy är det som om jag syr en "vanlig" Olivia. Men så här ser det istället ut när infodringen ska sys ihop med tunikan. Bakstycket har nu klippts ut till 1 del, istället för 2. Och samma sak med infodring bak.

Så här blev det! Jag är toppennöjd!

Här hittar du mönstret.

Och här hittar du tyget!