Sew heart-shaped pockets

Sy hjärtafickor

För några dagar sedan fyllde min yngsta dotter 5 år. Kvällen innan satte jag mig och sydde en födelsedagsklänning till henne. Jag använde vårt mönster Olivia för att sy denna tunika. Till detta mönster ingår fickor men jag ville istället göra hjärta-formade fickor, då jag hade en aning om att det skulle bli en succé. 

Såhär gjorde jag!

1. Ladda ner, skriv ut och klipp ut ditt hjärtamönster

2. Klipp ut 4 hjärtan i tyg (för två fickor). Jag använde bomullsjersey, samma tyg som till tunikan. 

3. Lägg ihop dina hjärtan, två och två, räta mot räta. Använd nålar eller clips för att hålla ihop dem. 

Sy nästan hela vägen runt med 5 mm sömsmån. Men lämna ett vändhål på ca 3 cm. Använd symaskin. 

Jag använde övermatare på min symaskin för att förhindra att tyget stretchas ut när jag syr. 

4. Klipp ned i sömsmånen vid kurvorna, samt längst ner på hjärtat. 

5. Vräng hjärtat så att rätsidorna hamnar utåt, och pressa. Använd gärna ångstrykjärn. 

6. Placera fickorna på framstyckets rätsida. Se till att fickorna hamnar på samma höjd och lika långt från sidorna. Använd t.ex. linjal. Sätt nålar runt fickorna för att kunna se deras placering från avigsidan. 

7. Lägg undan fickorna och vänd på framstycket så att avigsidan är uppåt. Använd textilpenna för att markera fickornas ungefärliga placering. Ta sedan bort nålarna. 

Klipp ut två bitar påstrykbart mellanlägg som är lite större än fickorna. 

Ta bort fickorna och stryk på mellanlägget på framstyckets avigsida. Använd påstrykbart mellanlägg som är tunnare än tyget. Jag använde Vlieseline H200. 

8. Tillbaka till framstyckets rätsida. Placera fickorna på framstycket, och dubbelkolla placeringen igen. Markera hur högt upp på fickorna du vill sy fast dem. 

Använd limpenna för att hålla fickorna på plasts. 

Sy fast fickorna på framstycket med raksöm eller förstärkt raksöm. När du syr fast fickorna kommer du även sy ihop vändhålet. Jag ritade vita stretch för att markera var jag skulle börja och sluta sy (se pilarna) och jag kan rekommendera att sy lite längre upp på hjärtats sidor än jag gjorde, för övre delen av fickorna vek sig utåt lite på min tunika efter användning.

 

Ta-da!

Såhär blev det från avigsidan:

 

Jag hoppas ni blev inspirerade att sy hjärtafickor på era egna syprojekt! Om ni vill sy en tunika, som jag gjorde, kika gärna på vårt mönster Olivia