Sew PJ's with Victoria and Ester & Ebbe patterns

Sy en pyjamas med Victoria och Ester & Ebbe

Idag gästbloggar Charlotte här på Threads by Caroline! Charlotte har instagramsidan @trio_med_bus och hon har många gånger varit med som testsömmerska på våra mönster. Det känns jätteroligt att få dela inspiration och kunskap från henne här på vår blogg!

***

Dottern hade länge önskat sig en pyjamas i ett mysigt tyg med kaniner på, som hon hittat i mitt alldeles för stora lager av tyger. Men det var inte bara att sy en pyjamas vilken som helst, hon hade naturligtvis vissa önskemål på hur den skulle se ut. Det skulle vara en heldress, men den fick inte vara för stor och bylsig. Den skulle ha långa ärmar och ben, och nästan viktigast av allt, hennes älskade lillebror skulle ha en likadan så att dom kunde matcha.

Jag har då utgått från ett mönster som dottern blev väldigt förtjust i efter att ha fått i julklapp, Victoria jumpsuit. Men jag var ju tvungen att göra ett annat livstycke, för att få dom långa ärmarna som hon ville ha på sin pyjamas. Till det använde jag Ester & Ebbe. För att få mitt nya livstycke att passa på byxdelen till Viktoria så kortade jag av mönsterdelen för Ester & Ebbe, till samma längd som livstycket på Viktoria, samt smalnade av det för att få samma omkrets som byxdelen.

Illustrationen ovan visar:

Heldragen linje = Ester och Ebbe, fram- och bakstycke.

Streckad linje = Ny uppritad linje, anpassad efter Victorias midjevidd och längd på livstycke.

Bakstycket är utklippt mot vikt kant, som vanligt, men framstycket har jag delat och lagt till 3 cm på båda delar för att göra en knapplist framtill på pyjamasen.

Jag vek in 2 cm och pressade, samt klippte ut en lagom stor bit vliseline och pressade fast för att ge mer stabilitet där knapparna ska sitta.

Den vikta delen syddes sedan fast med en dekorativ söm, och halsringningen kantades.

På lillebrors pyjamas valde jag att kanta hela vägen runt, dvs även där det skulle knappas. Jag har då rundat av vid halsen för att det ska vara enklare att kanta.

Jag tog också av någon centimeter på ärmarna och lade till mudd på båda pyjamasarna. Därefter är dressen ihopsydd som vanligt.

Lillebrors pyjamas har jag även kantat i grenen och satt knappar, för att underlätta vid blöjbyten (för detta ingår en instruktion i Victoria-mönstrets beskrivning).

Stort tack Charlotte för denna inspiration! Min 3-åring älskar också heldress-pyjamasar så nu känner jag mig riktigt sugen på att sy en i samma modell till henne.

Glöm inte spana in Charlottes instagramsida för mer inspiration!

Symönstret Victoria finns här.

Symönstret Ester och Ebbe finns att ladda ner i min Facebookgrupp, här.