Sew the Astrid pouch with inside pockets

Sy Astrid necessär med innerfickor

Jag har just släppt ett nytt mönster, necessären Astrid! Jag älskar den här enkla och snabbsydda necessären, som också kan vara ett pennfodral, en sminkväska, eller vad än du vill ha den till. 

Necessärmönstret innehåller inga innerfickor men här kommer en beskrivning för hur du kan lägga till sådana.

De här fickorna är ett superbra tillägg till modell A och B.

 

1. Bestäm storlek på fickan

Här syr jag storlek Small i modell A, så mina innerfickor blir naturligtvis ganska små. Börja med att bestämma hur stora fickor du vill ha: 

Illustrationen nedan visar modell A till vänster och modell B till höger. Med den ljusröda färgen vill jag visa en buffertzon: det är alltså 1 cm sömsmån runt necessären, samt ytterligare buffert längs blixtlåset/övre kanten - minst 2 cm i storlek small, och 3 cm eller mer i storlek medium, large och X-large. 

Ser du pilen på modell B? Den pekar på det som blir necessärens botten, så placera inte din ficka lägre än så.

Jag mäter och bestämmer mig för att min ficka ska vara 15 x 9 cm (de prickade linjerna på modell A). 

2. Klipp ut fickdelarna

Jag vill visa två tänkbara sätt. Om mitt tyg är tunt föredrar jag den första metoden: att sy fickan i två lager tyg, så jag klipper ut 2 delar tyg som är 17 x 11 cm (jag har lagt till 1 cm sömsmån runt hela fickan).

Om mitt tyg inte är så tunt så kan jag tycka det räcker med ett lager tyg så då klippar jag bara ut en del av fickan, med 1 cm sömsmån runt om + ytterligare 1 cm längs övre kanten (så att jag ska kunna fålla den med 2 cm). Med andra ord, fickan blir då 17 x 13 cm.

3. Metod 1: sy, vänd och pressa

Placera de två delarna av fickan räta mot räta och sy nästan hela vägen runt - lämna en öppning på ca 5-6 cm längs en av sidorna, inte den övre kanten. 

Trimma ned sömsmånen och särskilt dina fyra hörn.

Vänd fickan genom öppningen så att dess rätsida är utåt. Tryck ut alla hörn med dina fingrar eller en "hörn och kantformare", ett användbart redskap som har en smal men rundad spets. Pressa fickan.

Du behöver inte sy igen öppningen, men var noga med att pressa sömsmånerna inåt. 

 

Gå till steg 5, det är samma för båda fickorna.

 

4. Metod 2: fålla övre kanten, vik alla kanter

Om du vill sy fickan med bara ett lager tyg så går det fint, det blir ungefär som bröstfickan i t-shirten Ester & Ebbe (gratismönster). 

Vik den övre kanten 2 cm mot avigsidan och pressa. Sy en stickning från rätsidan, knappt 2 cm från den vikta kanten. Använd raksöm och normal stygnlängd.  

Vik in sidorna och den nedre kanten, 1 cm mot avigsidan och pressa. Fortsätt sedan till steg 5. 

 

5. Sy på fickorna på necessärens foder

Använd limpenna eller nålar för att fästa fickan på rätsidan av en av foderdelarna. Kom ihåg fodrets sömsmåner och placera inte heller fickan för nära den övre kanten, där blixtlåset ska sys fast. Placera fickan minst 2 cm ner från den övre kanten om du syr storlek small. Syr du storlek medium, large eller X-large kan du med fördel gå ännu längre ner.

Sy en stickning längs fickans alla kanter, förutom den övre kanten. Använd raksöm och normal stygnlängd (ca 2,5 mm). Sy bara ett par mm från kanten.

Om du vill dela upp fickan i sektioner, markera en rak linje och sy en stickning med samma stygnlängd som i föregående söm.

 

Så där ja! Innerfickan är helt klar :)

Jag kan nu sy ihop min Astridnecessär med hjälp av sybeskrivningen i mönstret. Symönstret Astrid hittar du här i min shop.