Sewing for Halloween

Sy till Halloween

Fler än jag som tycker det är kul att sy till Halloween? Mina döttrar älskar att klä ut sig och i år har min 5-åring önskat sig en Princess Twilight Sparkle-klänning. Twilight Sparkle är vänskapens prinsessa, från My Little Pony. Såhär ser hon ut! Mycket lila och rosa alltså.

Jag bestämde mig för att använda mitt symönster Olivia, vilket är en klänning med härligt snurr i. Jag ville gärna använda lite glansiga, fina tyger och bestämde mig till slut för stretchsatin, och tyll till kjolen. Den stretchsatin jag fick hem var jättefin, men inte särskilt stretchig, därmed passade Olivia jättebra, eftersom det är en klänning med ganska mycket rörelsemån (3 cm).

Jag tycker även den är så otroligt fin med knapparna i bakstycket (man kan dock sy den utan knappar, se här).

Min dotters bröstvidd är 58 cm, så jag valde att sy storlek 116. Enligt storlekstabellen får den färdiga klänningen en bröstvidd på 61 cm så då skulle jag alltså få 3 cm rörelsemån, perfekt när tyget inte är så stretchigt.

Kjolen består av ett lager stretchsatin (underst), och sedan två lager tyll, ett rosa och ett lila. Jag klippte ut satintyget och den lila tyllen lika långa (sen fållades satintyget 2 cm så den blev kortare). För den rosa tyllen lade jag på några cm extra, för att den skulle bli längst. Det blir en så snygg effekt när lagren har olika längder.

På framstycket sydde jag en liten applikation, som alltså är Twilight Sparkles "cutie mark". En stjärna i rosa stretchsatin, med lite vit jersey bakom, samt 5 påstrykbara stjärnor (från Prym). Detta var andra gången i mitt liv jag sydde en applikation och jag blev inte jättenöjd med resultatet. Men det är alltid roligt att ta sig utanför sin "comfort zone" och träna på nya grejer. Jag sydde fast applikationen med sicksacksöm (stygnlängd 0,5 och bredd 1,5-2,5). När jag ser applikationen försöker jag se på den med min dotters ögon, då blir jag lite mer nöjd, hehe.

För att sy en kjol med flera lager rekommenderar jag att du först syr varje lagers sidosömmar (steg 22 i beskrivningen). Sedan lägger du ut det understa lagret med rätsidan upp. Ovanpå lägger du nästa lager med rätsidan upp, och så vidare med alla dina lager.

Nåla dem i midjesömmen och sy ihop lagren med en temporär raksöm, lite längre stygnlängd, ca 0,5 cm från kanten.

När du senare ska sy ihop alla kjollager med livstycket blir det mycket, mycket lättare när du förberett och sytt ihop alla kjollager först.

Några ord om tygerna och materialet jag använt:

Mönstret är Olivia klänning och tunika.

Det lila stretchsatinet är köpt från Ohlssons tyger. Det rosa stretchsatinet (stjärnan) kommer från AG's textil. Den rosa och lila tyllen är "mjuk tyll" från Stoff och Stil. Tryckknapparna är från Elvelyckan Design. De små påstrykbara stjärnorna på framstycket är av märket Prym.

Diademet och hästsvansen som min dotter bär i håret är köpta från Lindex.