Make yourself a super cosy teddy fleece sweatshirt

Sy dig en varm och gosig sweatshirt i teddytyg

Här är min allra senaste Hanna sweatshirt, sydd i teddyfleece! Jag tror jag ska bo i den ända tills sommaren är tillbaka igen :D 

 Jag ska nu berätta hur jag använda mönstret Hanna sweatshirt för att sy denna tjocktröja, och efter det berättar jag om vad man kan tänka på när man syr i teddy ( eller teddyfleece, eller fleece).

Hur jag använde Hanna sweatshirt-mönstret

GÅ UPP I STORLEK

Eftersom symönstret inte är konstruerat för såhär tjocka/kraftiga tyger som teddy och fleece, så är det klokt att välja en större storlek. Jag gick upp 2 storlekar - jag ville ha en stor, nästan lite oversize, tröja. Så jag mätte byst, midja och stuss för att få fram mina nuvarande mått, jämförde med mönstrets storleksguide, och valde sen den storlek som var 2 storlekar större, i mitt fall 44.

FÖRLÄNG

Jag vill ha en stor, mysig tröja som skulle vara lite extra lång, ner över rumpan. Så jag bestämde mig för att förlänga fram- och bakstycket med 8 cm. Jag lade även till 6 cm på höjden, på midjemudden, och eftersom mitt tyg hade väldigt lite stretch så såg jag till att den hade samma vidd som tröjans nederkant. 

Jag rekommenderar att även förlänga ärmarna med 1 cm. Det är svårt att sy en så "smal" fåll som 2 cm när man har ett tjockt tyg. Jag fållade istället 3 cm, men detta tänkte jag inte på i förväg så jag förlängde aldrig en extra cm innan jag klippte ut.

MER VIDD I ÄRMEN

Här har vi en till sak som jag inte gjorde, men som jag upptäckte i efterhand att jag borde gjort: lägga till vidd i ärmens nedre halva. Jag skulle lagt till ca 1,5 cm på varje sida av ärmen (3 cm totalt), och glöm heller inte förlänga ärmen 1 cm som jag skrev ovan.

Det är det enda jag ändrade - eller borde ha ändrat - i mönstret :) Nu går vi vidare till:

Mina bästa tips för att sy i teddy

Det finns några saker att ha i åtanke om man syr i teddy / teddyfleece. Jag ska försöka skriva dem i ordning och börjar med det som jag tycker är viktigast.

  • Använd en större nål eftersom tyget är kraftigt. Använd en jerseynål, storlek 90/14. En sådan hade inte jag tillgänglig så jag använde istället stretchnål 90/14, det gick också bra.

  • Sy med längre stygnlängd, ca. 3-4 mm. Jag sydde ihop min sweatshirt med smal sicksacksöm (overlock hade skapat för tjocka sömmar), med 1,5 mm i bredd och 3,5 mm i längd. Detta var när jag sydde ihop två lager tyg. När jag t.ex. sydde på halvpolon, eller midjemudden, så ökade jag längden till 4,5 mm.
  • Pressa/stryk inte med strykjärn. Om ditt tyg är gjort av polyester så kan fibrerna smälta. Jag pressade alla sömmar isär, med fingrarna.

  • Glöm inte ha koll på tygets luggriktning när du klipper ut mönsterdelarna: se till så att alla klipps med luggen i samma riktning. Luggriktningen kan ibland vara svår att se när man tittar på tyget - men kan bli jättetydlig på det färdiga plagget. Så dra med händerna upp och ner över tyget för att se om luggen är smidigare åt det ena hållet.
  • Pilla bort ludd. Längs med de klippta kanterna kan du förmodligen pilla bort lite överflödigt ludd (men gör bara detta inom sömsmånen). Jag gör detta innan jag syr så att inte alltför mycket ludd hamnar i symaskinen, och så att sömsmånerna blir lite nättare.

  • Byt ut din vanliga pressarfot till en övermatare (bild nedan). Övermataren samarbetar med symaskinens matartänder och hjälper till att mata fram det övre tyglagret, det är väldigt användbart när man syr i tjocka tyger. (Jag ska också tillägga att övermataren underlättar generellt när man syr i trikå, och kanske extra mycket när man har sladdrigt tyg). Jag läste en gång den här beskrivningen om övermatare: "en pressarfot som ger din symaskin superkrafter", haha.

  • Gradera sömsmånerna. Detta är lite enklare om man har mer sömsmån, kanske 1,5 cm, men funkar också när sömsmånen är 1 cm. Tanken är att alla sömsmåner som ligger åt samma håll inte ska vara lika breda utan man klipper ner dem till olika bredd. Börja med den sömsmån som ligger längst ifrån sömmen från plaggets rätsida, och trimma ned det lagret närmast sömmen. Nästa lager i ordningen får bli lite bredare, och nästa ännu bredare. Jag använde den här tekniken på denna tröja t.ex. när jag hade sytt på halvpolon och midjemudden, men även på de ställen där sömmar möttes och det blev knöligt med sömsmån.

  • Öka sömsmånen. För min del är jag nöjd med 1 cm sömsmån, som ingår i Hannamönstret. Men jag ser även poängen med att ha mer sömsmån, kanske 1,5 cm, när man syr i tjocka tyger. Så om du vill, lägg till 0,5 cm sömsmån när du klipper ut mönsterdelarna.

Tyget jag använde till min sweatshirt är teddy fleece från Selfmade.com. Det har en vikt på 300 gr/m2 och är gjort av 100% polyester.

Vill du sy din egen Hanna sweatshirt? Här hittar du symönstret.