Amelie pattern hack: lined bodice

Amelie med vändsytt liv

Det känns så kul att kunna publicera detta blogginlägg skrivet av Ida! Ni känner henne kanske som @iddypop på instagram. Hon hade en idé att sy vårt mönster Amelie med vändsytt livstycke (precis som Victoria-mönstret), och det blev så snyggt! Jag frågade om hon ville visa lite bilder och berätta om hur hon gjorde, och hon sa ja!! :)

***

Som så många andra har jag förälskat mig i mönstret Victoria... mest av den enkla anledningen att det är så roligt att vändsy. Men att enbart sy Victoria-klänningar kändes efter hand lite långtråkigt. Så då började jag att experimentera med andra klänningsmönster från Caroline.

Amelie-mönstret har jag alltid tyckt varit lite svårt med alla dolda kantband... men underbar med sin rosettrygg och fina puffärmar. En perfekt kandidat för att vändsy!

Till att börja med behövs två bakstycken och två framstycken (mitt innertyg är gult och yttertyget är med regnbågar). Var noga med att markera mitt fram, mitt bak och var rosetten ska sitta. Förbered rosettbandet och pressa noga.

 

Lägg de båda bakstyckena räta mot räta och rosettbandet emellan. Var noga med att lägga rosettbandet på rätt håll. Matcha alla markeringar och nåla ordentligt fram till markeringen för mitt bak. 

 

Sy med stretchsöm 1 cm från kanten fram till mitt bak. 

 

… nu blir det lite krångligt. Du behöver nu nåla fast rosettbandet på samma sätt på andra sidan. Bakstyckena kommer inte att ligga plant. Var noga med alla markeringar och fortsätt sedan sömmen från mitt bak till andra axeln.   

 

Klipp jack i sömnsmån och var noga så att du inte klipper i sömmen.

 

Vänd bakstycket och pressa ordentligt! 

  

Framstyckena är enklare. Nåla ihop räta mot räta och sy en söm i halsringningen. 

 

Nåla och sy sedan ihop framstycket och bakstycket vid först den ena axeln och sedan vid den andra.

 

Nu kan du välja om du vill sy klänningen utan ärm eller med. För att sy utan ärm fortsätter du på samma sätt som om du sydde en Victoria. För att sy med ärm gör du precis som fortsättningen av Amelie!

På den här klänningen valde jag att sy i ärmar! 

 

 

***

Stort tack Ida för att du delade med dig av denna beskrivning! 

Kika på Ida's instagramsida för mer inspiration. 

Och här är våra mönster Amelie och Victoria, två av våra bästsäljare!