We are sewists!

Vi som syr!

Vad inspirerar mig som mönsterkonstruktör mest? NI! Ni fantastiska, talangfulla människor (oftast kvinnor) som syr. Jag älskar att se vad ni skapar och att läsa vad ni tycker om olika tyger, mönster, sytekniker osv. 

Jag har bett åtta inspirerande kvinnor som syr och är aktiva på instagram att berätta lite mer om sig själva och varför de syr. Alla fyra är även testsömmerskor åt mig. Först ut, Janine och Ida! 

Läs även om fler härliga kvinnor som syr i:

Del 2, Matilda & Madeleine.

Del 3, Charlotte & Anja.

Del 4, Mona & Elin.

 

Janine / @vrolijkevos


NAMN: Janine Oosterhuis
INSTA-NAMN: @vrolijkevos
BOR I: Nederländerna
ÅLDER: 35 år
JOBBAR SOM: lärare i grundskolan, och mamma till två flickor (3 och 5 år gamla)
BÖRJADE SY: 2017

VARFÖR JAG SYR: När jag var gravid med min andra dotter gick jag tillsammans med min mamma på en tygmarknad i Utrecht, Nederländerna. Jag såg ett par supersmå baby-harembyxor och tänkte, "hur svårt kan det här vara att sy?" Jag lånade min mammas symaskin och satte igång. Några månader senare köpte jag min egna symaskin och har aldrig ångrat det. 
Sömnad ger mig frid och låter mig använda all min kreativitet. Jag älskar att sy och försöker skapa så mycket tid som möjligt att jobba med mina syprojekt. 

Bilder från Janines Instagramsida.

FAVORITMÖNSTER: Jag är ett stort fan av nästan alla mönster från Threads by Caroline. Inte bara för att det var hon som ställde frågan här, utan för att jag verkligen älskar att jobba med dem! Min absoluta favorit är Billy & Betty men jag gillar även Elsa & Elliot och Wilma & Wide! De är så mångfaldiga och du kan skapa så vackra plagg med dem. 

SYTIPS FRÅN MIG: Jag har aldrig tagit sylektioner, jag har listat ut allt själv de senaste tre åren. Jag blir inspirerad av andra sömmerskor jag följer på Facebook och Instagram, samt alla fantastiska mönsterkonstruktörer i världen. Jag bara provar allt jag gillar. 
Så mitt tips är: prova bara! Fortsätt växa genom att utmana dig själv att prova nya saker. Ibland ger det utdelning, ibland inte, men du kommer lära dig något varje gång. 

Ida / @avidarand


(Är det svårt att förstå norskan? Du kan byta till engelska genom ikonen uppe till höger). 

NAMN: Ida Rand
INSTA-NAMN: @avidarand
BOR I: Norge
ÅLDER: 29 (snart 30)
JOBBAR SOM: pedagogisk leder i barnehage / dagis

BÖRJADE SY NÄR: jeg var gravid med mitt første barn i 2014. Ville gjerne ha et babynest og tenkte jeg likegodt kunne prøve å sy et selv, da jeg nettopp hadde fått meg symaskin. Jeg bodde i Bergen og hadde Stoff & Stil i nærheten, så kjørte ditt og kjøpte stoff. Jeg ble bitt av basillen og prøvde å sy noen enkle babybukser. Jeg ble bitt av basillen og et halvt år etter hadde jeg fått min første overlock. Det tok sygleden til nye høyder. Etter den gang har jeg sydd nesten alle klær som barna har i garderoben (med unntak av an del yttertøy).
'
FAVORITMÖNSTER: Vanskelig spørsmål. De desidert mest brukte og store favoritter er Lo leggings og Ester & Ebbe fra Threads by Caroline. Hverdagsplagg er det som blir mest brukt her i hjemmet og da er det så gøy med enkle fine mønster som man lett kan variere, og ikke minst med fantastisk passform! Wilma & Wide er også en favoritt! I tillegg syns jeg småttisbukse fra Jubel & Baluba er helt genial og har en super passform. 
'

Bilder från Ida's Instagramsida
'
SYTIPS FRÅN MIG: Har opparbeidet meg en del sytekniske triks opp igjennom årene, men etter å ha fått barn nummer to med mindre sytid og lite overskudd har syglede vært viktig å skape. Så når jeg endelig har tid og overskudd til å sy er det viktig at en del ligger til rette for at den verdifulle tiden på syrommet skal vere så bra som mulig.
'
1. Ha det ryddig, organisert og oversiktlig rundt deg på syrommet eller der du skal sy. Ingenting er så tilfredsstillende som et ryddig syrom der alt har sin plass så du slipper å lete etter det du trenger når du egentlig kunne brukt tiden din på å sy. Jeg er en ordentlig rotekopp, men elsker likevel å ha det ryddig. Tar jeg meg en skikkelig ryddeøkt innimellom gjør det underverker for sygleden. Ha utstyret og ting på faste plasser, sorter knapper og tilbehør, legg tilbake symønster undervegs ++ så er alt lett å finne.
'
2. Bruk ledig tid til å gjøre forberedelser slik at når du faktisk har tid til å sy så er det bare å starte. Tegn av symønster mens du ser på tv på kveldstid, ta deg en klippeøkt og klipp ut flere plagg i gangen, skift til riktig tråd og farge på symaskinen. Rydd undervegs.
'
3. Vær nøye! Syr du et nytt utfordrende mønster, les sybeskrivelsen ordentlig så du får med deg alle punkt. Er det noe du ikke forstår, skjønner du det gjerne når du har startet å sy og har plagget foran deg. Bruk viktige hjelpemidler som nåler/clips og limpenn - da er det mindre sannsynlig at du må bruke spretteren.
'
4. Ta deg tid til den ekstra finishen ! Press sømmen undervegs, sy stikninger, og gjerne ta deg tid til de ekstra små detaljene som av og til er fristende å hoppe over.
'
5. Lag deg en egen syprofil på instagram! Ingenting er gøyere enn å dele de flotte plaggene man syr og finne inspirerende profiler. I tillegg er det gøy å se tilbake på alt det fine man har skapt som en sydagbok. Jeg har også laget meg mapper med forskjellige kategorier der jeg lagrer inspirerende syplagg undervegs når jeg scroller meg gjennom instagram. Disse kan jeg gå innpå å se på når jeg har litt lite motivasjon en dag. 
'
' 
Tusen tack bästa Ida och Janine! Tack för att ni delar er sömnad på Instagram så att vi får följa er och inspireras! Och tack för att vi fick lära känna er lite mer i detta forum :)