We are sewists! Pt. 2

Vi som syr! Del 2

För några veckor sen kunde vi läsa om två härliga kvinnor som syr, Ida and Janine. Idag kan vi äntligen publicera en intervju med två lika härliga och inspirerande kvinnor, Madeleine and Matilda!

Läs även: 

Del 1, Ida & Janine.

Del 3, Charlotte & Anja.

Del 4, Mona & Elin.

 

Matilda / @s.e.bro

NAMN: Matilda Essebro

INSTA-NAMN: @s.e.bro

BOR: I Sverige

ÅLDER: 27 år

JOBBAR SOM: Sjuksköterska inom äldreomsorgen

BÖRJADE SY NÄR: Jag var gravid med min dotter för 3 år sedan. Jag blev inspirerad av min syster som sydde en del och jag sydde då det klassiska - babynest och en filt. Började sedan sy något enstaka klädesplagg när hon var nyfödd som sen ökade och när hon var 1 år hade jag börjat sy så pass mycket att hon nästan hade en hel garderob hemmasytt.

VARFÖR JAG SYR: Jag älskar att se enstaka tygstycken successivt bli till ett färdigt fint plagg som faktiskt går att använda. Att jag själv helt kan bestämma hur kläderna ska se ut och att jag på det sättet får känna mig kreativ. Och att få känna stoltheten i att själv, eller se min dotter, bära kläder som jag själv har skapat. 

FAVORITMÖNSTER: Lilly och Liam från Caroline är helt klart ett av mina favoritmönster. Perfekt när man ska sy en basgarderob men ändå vill kunna variera sig lite. Även vuxenmönstret Emma från Caroline är fantastiskt. Så fint mönster som passar till alla tillfällen. Sen är jag svag för volanger så t.ex "Tillabloomer" från Jubel & baluba ligger också högt på favoritlistan.

ETT SYTIPS FRÅN MIG: Limpenna! Så tacksam för denna, när jag väl börjat använda den vill jag aldrig sluta. Så bra att limma när man ska fålla eller matcha ihop t.ex armhålan utan att tygerna glider. 

 

Madeleine / @mammasytt

NAMN: Madeleine Lindh
INSTA-NAMN: @mammasytt
ÅLDER: 35
BOR: I Sverige
JOBBAR SOM: Fotograf

BÖRJADE SY NÄR: Jag räknar att jag började sy när dottern Selma kom till världen 2016 för det var då jag först provade sy kläder. Innan dess sydde jag mest vimplar och kuddfodral i vävda tyger men det var först när jag började sy i trikå som jag halkade dit ordentligt och blev fast.

VARFÖR JAG SYR: Från början hade jag svårt att hitta barnkläder i butikerna och blev frustrerad över att gå mellan hyllorna och hitta blå kläder med fordon och monster åt ena hållet och rosa kläder med spets och blommor åt det andra. Jag ville ha mellanvägen och hade svårt att hitta rätt. Jag började sy och fick kläder som passade Selma och oss. Utbudet i butikerna är något bättre idag men jag fortsätter sy för att det är en stor källa till inspiration för mig. Älskar hela resan från att planera ett plagg; vilket mönster och tyg som ska användas, hur det kan mixa och matchas med andra tyger, att sätta sin egen prägel på plagget, sy och sedan fotografera det färdiga resultatet. För att inte tala om hur roligt och inspirerande det är att hänga på sociala medier och följa andra sytokar! För mig är det så mycket mer än att "bara" sy.
'


FAVORITMÖNSTER: Nu kan man ju tro att jag nu radar upp Carolines mönster för att det är hennes blogg, men jag älskar dem verkligen! Så här kommer min topp 4 till Selma: Lilly & Liam peplum, Lo leggings, Ester & Ebbe, Olivia.
Andra mönster till oss båda: Raglan dress/hoodie with a twist från Made by Runi och Think Big från 6ten design. Till mig själv är det inte mycket som slår Emma av Threads by Caroline.

SYTIPS FRÅN MIG:
1. Funderade mycket men kom fram till ett grundläggande tips: använd bra mönster! I början köpte jag en sömnadstidning och förstod ingenting, mönstren var svåra att utläsa och beskrivningen ännu värre. Allt blev en uppförsbacke, många svordomar vid varje plagg och glädjen i att skapa försvann lätt. När jag sedan förstod att det finns mönster och så finns det Mönster - oj vilken skillnad det blev!
2. Våga - våga blanda färger, våga prova nya saker, våga be om hjälp, våga visa dina skapelser. Jag lovar, det blir mycket roligare när man släpper pressen att allt ska vara perfekt :)