We are sewists! Pt. 4

Vi som syr! Del 4

Idag vill jag presentera två underbart inspirerande kvinnor som är så kreativa och älskar att sy :) Jag har haft förmånen att få ha med dem i mitt team av testsömmerskor en bra tid och de har ofta inspirerat mig!

Tack Mona och Elin för att vi får lära känna er bättre :)

(Och här hittar du del 1del 2 och del 3 i denna bloggserie, ifall du missat dem).

***

Mona / @luomisvimma

NAMN: Mona Sohlman-Wirén
INSTA-NAMN: @luomisvimma
BOR I: Finland
ÅLDER: 37
JOBBAR SOM: Visual merchandiser i klädindustrin MEN just nu studerar jag till att bli fotograf. Det är verkligen en passion jag har! Åh, och så är jag sömmerska :)

BÖRJADE SY NÄR: Jag minns inte exakt när för jag har alltid sytt. Men jag var ca 15 år när jag började sy och valde sen att studera sömnad.

VARFÖR JAG SYR: Jag är en kreativ person som inte bara kan sitta och göra ingenting ;) Sömnad är verkligen glädje för mig! Jag älskar att skapa och sömnad ger mig möjligheten att skapa något unikt. Det känns också väldigt avslappnande. 

Ovan: En Wilma & Wide jacka (vänster), samt Billy & Betty bomberjacka (höger), sydda av Mona.


FAVORITMÖNSTER: För mig är det ett mönster som har mängder av alternativ och möjligheter. En sådan favorit är Billy & Betty från Threads by Caroline. Du kan skapa nästan vad som helst med det - gör det enkelt eller go crazy och färgblocka den precis som du vill ha den! Jag är också ett stort fan av Misusu patterns.

ETT SYTIPS FRÅN MIG: Detta måste jag verkligen fundera på... MEN, jag skulle säga att det som verkligen gör skillnad när man syr är att man kommer ihåg att pressa alla sömmar medans man syr :) Att pressa är viktigt och gör att kläderna ser mer professionella ut! 

Och jag skulle också vilja uppmuntra till att be om hjälp från sy-gemenskapen online när du har problem eller bara vill höra från andra vad de tycker om ditt tygval etc - det finns så många härliga sysystrar redo att hjälpa ♡ 

 

Elin / @elfandy.collection

NAMN: Elin Bengtsson
INSTA-NAMN: elfandy.collection
BOR I: Ystad
ÅLDER: 27
JOBBAR SOM: Uthyrare av kontor / driftansvarig av kontorshotell på FirstOffice / Klövern.

BÖRJADE SY NÄR: 2017 när jag väntade mitt första barn

VARFÖR JAG SYR: Jag syr för att jag fullkomligt älskar det! Känslan av att skapa sina egna alster är helt fantastisk och det ger mig mer energi i den hektiska småbarnsvardagen. Sömnaden har verkligen inga gränser!

FAVORITMÖNSTER: Jag har såå många favoritmönster som går varmt här hemma. Men ett mönster som jag aldrig tröttnar på är klänningen ”Amelie” från Threads by Caroline med sin fina rosettrygg. Det är nog den klänningsmodellen jag har sytt mest av sedan jag började sy. Senaste halvåret har jag även sytt många ”Olivia”-tunikor, även den från Threads by Caroline. Den är väldigt smickrande och samtidigt ganska basic för att komma bort från alla rosetter och volanger jag alltid vanligtvis syr hehe. Favoritmönster från andra mönsterskapare är ”Tillakjolen” från Jubel & Baluba samt ”Teddy” från ”Cut & Sew”.

Ovan: En Billy & Betty bomberjacka samt Tyra & Todd byxor (vänster), och Smillaklänning (höger), sydda av Elin.

ETT SYTIPS FRÅN MIG: Jag är helt självlärd hobbysömmerska och har lärt mig väldigt mycket genom att testa mig fram själv och med hjälp av alla fantastiska sömnadsbeskrivningar som finns. Med det sagt så är jag helt övertygad att alla som vill kunna sy kan absolut lära sig själv hemifrån utan att gå några kurser etc. Med vilja kan man komma långt!

Några andra sy-tips och verktyg jag inte kan ”klara mig utan” är rynkning med hjälp av framilonband/resårband (blir ett perfekt jämnt rynk) och limpenna, en sådan kan vara till stor hjälp i vissa lägen!