Women's Alice without the front hem knot

Sy en Alice utan knut

Inför Syfestivalen i Stockholm för några veckor sedan sydde jag fyra nya Women's Alice-toppar till mig själv. Jag gjorde dem kortärmade och sydde även tre av dem utan knut.

Toppen blir ganska kort, men det är så jag föredrar den. Jag bär gärna byxor och jeans med hög midja och då blir Alice utan knut perfekt som en nedstoppad topp.

Om du är osäker på om toppen blir för kort, eller inte tillräckligt kort, så mät gärna en av topparna med bra längd från din garderob och jämför.

Längst till vänster är en topp sydd helt enligt mönstret, med delat framstycke och knut. Jag sydde i vit/svart-randig jersey från Tygdrömmar. Sedan kommer tre toppar utan knut, och samtliga är även sydda med ett helt framstycke*. Först en topp i leo-mönstrad jersey från Wcollection. Sedan en topp i leo-mönstrad vävd viscose från Stoff & Stil. Och till sist, en topp i blommönstrad college från Elvelyckan Design.

(*Kom ihåg att om du vill sy ett helt framstycke klipper du alltså ut framstycket mot vikt kant, och glöm inte ta bort 1 cm sömsmån från ena sidan, så som det står i mönstret).

Här nedan är alltså Alice-toppen sydd helt enligt mönstret. Women's Alice är designad för att vara lite oversize, men för att få den lite mindre denna gång sydde jag i stl. 36 (istället för 38 som jag skulle ha enligt storlekstabellen). Alla fyra toppar är alltså sydda i stl. 36. Samtliga är också sydda med kantband i halsringningen.

Hur jag sydde Alice utan knut

Jag gjorde helt enkelt så att jag vikte upp själva knyttampen på framstycket. Jag vikte vid den svarta linjen nedan och klippte ut tyget där.

Jag provade även lite olika varianter gällande toppens längd. Den vänstra toppen nedan är sydd helt enligt kurvan både på fram- och bakstycket på mönstret. Den till höger gjorde jag lite kortare i bakstycket.

När jag modifierar lite i ett mönster brukar jag antingen försöka vika undan lite av mönsterpapperet (om jag t.ex. förkortar eller förminskar). Om jag förlänger eller ändrar form på annat sätt brukar jag lägga den utritade mönsterdelen på ett nytt mönsterpapper och rita ut nya linjer.

Med toppen nedan gjorde jag både fram- och bakstycket helt raka. Det blev superbra och detta är faktiskt en av mina två favoriter av de fyra ;) Den andra favoriten är toppen i vävd viscose, älskar Women's Alice i tunt, vävt tyg!

Till sist måste jag bara visa min favoritbild av alla som min man tog på mig denna dag :) Helt plötsligt kom vår minsting utklädd till giraff och kramade om mig, så härligt!