Termer och begrepp

Avigsida – Den sida av tyget som är tänkt att vara inåt på ditt plagg

Coverstitch - En covermaskin används för att sy snygga avslut och synliga stickningar. Den kan sy kedjesöm, tvilling- och trippelsöm.

Differentialmatning (diffen) - Betyder att det finns två matare som ligger efter varandra (på en overlock och covermaskin). Genom att ställa om diffen så att tyget inte matas lika fort framtill utan i stället bromsas kan man förhindra att ett tyg blir vågigt. Motsatt kan man ställa om matningen så att man medvetet sträcker ut tyget istället.

Foder – Ett tunt tyg som sys fast på insidan av ett plagg.

Fålla – Att vika in och sy fast en kant på ett plagg, t.ex. nedtill på en tröja eller kjol. Till plagg i trikåtyger fållar man oftast genom att vika endast en gång, 2 cm, och sedan sy. Till plagg i vävt tyg är det vanligare att först vika in 1 cm, och sedan vika 1 cm igen.

Infodring – En formad tygremsa som används till t.ex. sprund och kanter, t.ex. i halsringningar, eller längst ner på ett plagg istället för fåll. 

På bilden nedan har vi sytt en Women's Aliceklänningr halsringningen är sydd med infodring. 

Kantband – En smal remsa av tyg, ofta interlock eller mudd, som används för att täcka och göra dekorativa kanter på ett plagg, t.ex. i halsringningar eller på ärmslut.

Livstycke – Den mönsterdel som sitter på överkroppen/över livet.

Mellanlägg – Ett material som stryks fast (eller läggs) mellan tyglagren för att ge mer stadga eller volym. Används t.ex. på en krage, infodring, eller ficka.

Mitt bak (MB) – Markerar var som är mitt bak på ett plagg.

Mitt fram (MF) – Markerar var som är mitt fram på ett plagg.

Mot vikt kant (MVK) – innebär att man viker tyget och låter den aktuella sidan i mönsterdelen ligga emot tygets vikta kant.

Overlock - En overlockmaskin skär rent kanterna, överkastar och syr raksöm. Allt på en gång. Ger en mycket hållbar och elastisk söm.

Passmärken – Markeringar på ett mönster som ger vägledning för detaljer och hur man sätter ihop ett plagg.

Pressa - När du pressar så placerar du strykjärnet på den del som ska pressas och håller det stilla ett par sekunder. Lyft sedan upp strykjärnet och upprepa vid behov.

Pressarfot – Den avtagbara platta som sitter mellan nålen och tyget, och som håller tyget på plats när det matas genom maskinen. Det finns många olika pressarfötter beroende på vad man ska sy, t.ex. blixtlåsfot, knappnålsfot, rynkfot, övermatare etc.

Pressarfotstryck – Hur hårt pressarfoten trycker ner mot tyget när det matas fram. När man syr i trikå kan det vara bra att lätta pressarfotstrycket något för att båda lagren av tyg ska matas fram jämnt.

Raksöm – Raka enkla stygn på symaskinen. En stum söm som har många användningsområden.

Rynka – Man kan rynka ett tyg på olika sätt. Vanligast är att sy en eller två långa raksömmar och sedan dra i undertrådarna så att tyget rynkas.

Rätsida - Den sida som avses att synas på plagget.

Sicksack – En söm som går bra att använda för att sy elastiska sömmar och överkasta kanter.

Stadkant – Kanten på tyget, som inte trådar.

Stickning – En rak söm som sys i dekorativt syfte, eller för att fixera sömsmåner och infodringar.

Stygnbredd – Bredden på stygnen. Mäts i millimeter och styrs av ett reglage/ratt på symaskinen eller inställning i display.  

Stygnlängd – Längden på stygnen. Mäts i millimeter och styrs av ett reglage/ratt på symaskinen eller inställning i display.

Sömsmån - Den extra mängd tyg du lägger till mönsterdelarna innan du klipper ut dom. Bredden på sömsmånen är avståndet från sömmen till tygets kant. I mönster från Threads by Caroline ingår alltid sömsmån.

Tråckla – Att sy ihop två tygdelar med en provisorisk söm, t.ex. raksöm med långa stygn.

Trådriktning – Visar riktningen på hur mönstret ska ligga i förhållande till väven i tyget. Ofta ska markeringen vara parallell med stadkanten.

Trådspänning – Hur hårt spänd tråden är i symaskinen. Trådspänningen styrs av trådspänningsratten/reglaget, och tråden löper mellan trådspänningsbrickor som justeras av ratten. Om den är för löst eller för hårt spänd får man felaktiga stygn. Vid normal trådspänning ska över- och undertråden mötas i mitten av tyget.

Vändsy – När man syr ihop räta mot räta runt nästan hela den del som ska sys, och endast lämnar ett litet hål att vända hela arbetet igenom.

Överkasta - Sy en söm runt kanterna för att förhindra att tyget fransar sig i sömsmånen. Med symaskin kan man överkasta med t.ex. sicksacksöm eller kastsöm (också kallad fusk-overlock). Syr du med overlock så behöver du inte även överkasta eftersom själva overlocksömmen är en överkastad söm. När man syr i trikåtyger behöver man vanligtvis inte överkasta sömsmån eftersom trikåtyg inte fransar sig.